Mee Kari Daging
Mee Kari Daging

Sedang mencari inspirasi resep mee kari daging yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal mee kari daging yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari mee kari daging, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan mee kari daging enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian spesial.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah mee kari daging yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Mee Kari Daging menggunakan 20 bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Mee Kari Daging:
  1. Siapkan 1 pekat mee kuning
  2. Gunakan 50 sen taugeh
  3. Siapkan 1 biji cili merah
  4. Siapkan 2 batang sawi
  5. Siapkan 2 keping fish cake
  6. Ambil 1 paket tauhu kering/lampung
  7. Ambil 2 keping tauhu putih(goreng garing)
  8. Gunakan 1/2 kg daging/tulang
  9. Ambil 1/2 kerang (optional)
  10. Siapkan 4 sdb rempah kari daging
  11. Ambil 4 sdb rempah kari ikan
  12. Sediakan 1 kotak santan
  13. Ambil 2 keping asam keping
  14. Sediakan 2 sdk garam
  15. Sediakan 1 labu bwg besar*
  16. Ambil 3 ulas bwg putih*
  17. Gunakan 1 inci halia*
  18. Sediakan 1 senduk udg kering *
  19. Ambil 2 kayu manis
  20. Gunakan 3 bunga cengkih
Cara membuat Mee Kari Daging:
  1. Panaskan minyak dlm periuk, tumis bahan yg bertanda * yang telah dikisar halus hingga naik bau.Masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga (buah pelaga dah habis jadi sis tak letak pun)
  2. Lepas tu masukkan rempah kari tadi yg telah dicampur dengan sedikit air, tumis sehingga betul2 masak dan sentiasa tambah air untuk betul2 masak, lepas tu masukkan santan, air rebusan daging.
  3. Perasakan dengan garam dan asam keping. Dah didih boleh tambah fish ball, fish cake, tauhu, hirisan daging tadi dan kerang jika ada. Terasa asam garamnya boleh tutup api siapp.
  4. Boleh lah dihidangkan dengan mee atau bihun yg telah dicelur sekejab. Hiasan ikut kegemaran kita nak letak apa. Selamat mencuba.

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat mee kari daging yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!