Ikan masak ala thai
Ikan masak ala thai

Lagi mencari inspirasi resep ikan masak ala thai yang unik? Cara menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal ikan masak ala thai yang enak harusnya sih memiliki aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari ikan masak ala thai, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan ikan masak ala thai enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian istimewa.

Kalau korang nak senang faham cara membuat ikan masak ala Thai ni, korang boleh tengok video yang saya kongsikan kat atas ni. Sambil tu jom subscribe YouTube Channel Buat Orang Lapo untuk mendapatkan resepi terbaru dan tengok video menarik, mudah dan best kat situ dan jangan lupa. Selamat petang dan selamat minum sore.

Nah, kali ini kita coba, yuk, buat ikan masak ala thai sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat menyiapkan Ikan masak ala thai memakai 8 jenis bahan dan 2 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Ikan masak ala thai:
  1. Sediakan ikan kemuduk /ikan bawal
  2. Siapkan bji lemau nipis (ambil airnya)
  3. Siapkan Halia sebesar ibu jari
  4. Ambil tangkai cili padi
  5. Sediakan serai (ketuk)
  6. Ambil bawang merah
  7. Siapkan bawang putih
  8. Siapkan Perasa secukupnya

Hari ini, BLOG MAHN akan berkongsi dengan anda semua IKAN MASAK PEDAS ALA THAI hasil perkongsian AHLI GROUP MASAK APA HARI NI (MAHN) iaitu Medina Kitchen. Ummm. kecur rasa air liur bila mengenangkan ala thai ni. huhuu. dengan ika siakap pula. fuhh. Cara masak : Gaul ikan dgn serbuk kunyit, tepung sikit supaya ikan tak melekat dekat kuali Kekya yg berkilat tu. Hmm, hari ni che mat kena cuci kembali baju yang tak berjemur semalam, sebab dah 'basi'.takpelah mesin yang cuci yea tak.

Cara membuat Ikan masak ala thai:
  1. Letakkan ikan kedalam periuk dan masukkan air.
  2. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih. Siap

Bila sampai masa nak memasak, ada kala pening juga kepala, buntu. Ikan siakap masak stim ala thai. Ikan masak masam manis daun limau purut. Thai Sweet & Sour Fish (Ikan Masak Masam Manis ala Thai). My SIL sent some fresh Belanak from kampung which is my hubby's favourite fish (very rarely found in Miri).

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Ikan masak ala thai yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi dalam berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!