Siakap nenas masam manis
Siakap nenas masam manis

Anda sedang mencari inspirasi resep siakap nenas masam manis yang unik? Cara menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal siakap nenas masam manis yang enak seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari siakap nenas masam manis, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan siakap nenas masam manis yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan spesial.

Menu ikan siakap masam manis ni antara menu yang paling favourite setiap kali saya dan family makan di luar. Bahan-bahan tambahan seperti bawang holland, nenas dan juga tomato terpulang nak letak atau tak. Menu ikan siakap masam manis kali ni saya masak paling mudah.

Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan siakap nenas masam manis sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan Siakap nenas masam manis menggunakan 13 bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Siakap nenas masam manis:
  1. Gunakan ekor siakap dilumur garam kunyit
  2. Gunakan Bawang merah dimayang
  3. Sediakan Sebatang serai dihiris
  4. Ambil inci halia dihiris
  5. Siapkan bawang putih dicincang
  6. Sediakan Sebiji tomato(kecil) dipotong dadu
  7. Siapkan Semangkuk kecil nenas dipotong dadu
  8. Siapkan limau purut
  9. Ambil Setengah biji bawang holland dipotong bulat
  10. Ambil sudu besar sos tomato
  11. Ambil sudu besar cili giling
  12. Siapkan Setengah cawan air
  13. Sediakan Garam dan gula secukup rasa

Cara Penyediaan: Tumis bawang sehingga Wangi. Lagipun ikan siakap masak masam manis memang sesuai dimakan oleh kanak-kanak macam kakak sebab rasanya Disebabkan puasa hari tu saya ada masak ikan siakap masak masam manis untuk berbuka, jadi saya Nenas - anggaran banyak seperti tomato dipotong dadu. Baik, saya nak kongsi resepi siakap masam manis yang saya masak untuk lunch semalam. Resepi ni merupakan gabungan beberapa resepi yang saya tengok kat beberapa Masukkan air nenas dalam tin (saya masukkan kesemua air nenas dalam tin tersebut).

Cara membuat Siakap nenas masam manis:
  1. Goreng ikan siakap sehingga garing
  2. Tumis bawang merah,bawang putih,halia dan serai
  3. Masukkan cili giling dan tumis seketika.
  4. Masukkan sos tomato. Kacau seketika. Tambahkan air. Biarkan mendidih
  5. Masukkan nenas dan tomato yang dipotong dadu serta daun limau purut.biar masak sekejap.Kemudian masukkan bawang holland dan perasakan dengan garam dan gula.
  6. Dah masak boleh tuangkan sos ke atas ikan siakap yang dah di goreng

Masukkan sos tomato dan sos cili Thai. Lihat juga resipi-resipi untuk Ikan Masam Manis Thai Style. Rasanya yang masam, manis, pedas memang cukup power dan buatkan anda tak menyesal untuk mencuba! This story is about a teacher, Sha'ari who is also a musician at night. Dah lama tak makan ikan siakap ni.anak-anak dah sebut balik dah.kebetulan gi kat tesco jumpalah pulak ikan ni.saiz dia tak besar. tak kecik.okeylah tu.senang nak masuk dalam kuali.harga pun tak mahal macam zul jual ikan kat rumah akak ni. emm macam-macam style untuk resepi siakap masam manis. yang penting bila ada bahan mencukupi lagi la sedap. tapi bila dah ada bahan limited je dekat dapur apa salahnya . boleh jugak jadikan menu ikan masam manis. banyak style dah wani buat ikan masam manis ni. saja nak cuba.

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan siakap nenas masam manis yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!