Kek batik Adam
Kek batik Adam

Sedang mencari inspirasi resep kek batik adam yang unik? Cara membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal kek batik adam yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Batik cake (Malay: Kek batik) is a type of Malaysian fridge cake dessert inspired by the tiffin, brought in the country by the British during the colonial era, and adapted with Malaysian ingredients. This cake is made by mixing broken Marie biscuits combined with a chocolate sauce or runny custard made with. Apa yang best, dari kek batik asas, boleh jadikan kek batik cheese, kek batik oreo di atas permukaannya dan tambah lagi nutella.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari kek batik adam, pertama dari jenis bahan, kedua pemilihan bahan segar hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan kek batik adam yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan spesial.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat kek batik adam yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Kek batik Adam menggunakan 6 bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Kek batik Adam:
  1. Siapkan 800 gm milo
  2. Ambil 2 pek biskut marie putih dipatah dua
  3. Ambil 5 biji telur
  4. Siapkan 1 tin susu pekat - guna 3/4 shja supaya tidak terlalu manis
  5. Gunakan 250 gm butter
  6. Gunakan (Loyang disapu dengan marjerin)

Salam manis buat semua pengunjung setia dapur ILC. Kalau nak lebih ceria buatlah kek. Please upgrade to a modern browser. Sekali lagi mencuba kek kegemaran suami tercinta.

Cara menyiapkan Kek batik Adam:
  1. Panaskan periuk, cairkan butter dgn api perlahan
  2. Masukkan susu, kacau hingga masak
  3. Masukkan telur, kacau hingga masak (telur utk melembutkan kek)
  4. Masukkan milo, kacau hingga sebati. (Jika nak tambah dark chocolate/koko pun blh)
  5. Masak sehingga pecah minyak. Masukkan biskut marie dan gaulkan hingga rata/sebati
  6. Angkat dan masukkan dlm loyang. Tekan sehingga padat.
  7. Biarkan hingga sejuk sebelum dipotong utk dihidang.

Walaupun orang yang handal kata petik jari je buat kek ni. Tapi pagi saya yang tak pandai petik jari, masih belum menjadi lagi keberhasilan kek tersebut. The site owner hides the web page description. hai sume so harini aku try buat kek batik hihi Видео KEK BATIK ft telekung канала Amalina Jahari. kek batik. Biscuits layer topped with cream cheese and chocolate ganache, the ultimate Kek Batik recipe for you!. Buatnya simple dan amat mudah sekali.

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Kek batik Adam yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!