Nasi ayam ummi style
Nasi ayam ummi style

Anda sedang mencari inspirasi resep nasi ayam ummi style yang unik? Cara menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal nasi ayam ummi style yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari nasi ayam ummi style, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan nasi ayam ummi style yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan istimewa.

Nasi Ayam Penyet yang asalnya dari negara jiran iaitu Indonesia, ada pelbagai versi untuk sediakan hidnagan ni, dan Che Nom akan tunjukkan cara yg biasa. Kali ni goreng ayam bersalut tepung. Ekceli, ini lah ayam goreng KFC, cara emak saya.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah nasi ayam ummi style yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Nasi ayam ummi style menggunakan 12 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Nasi ayam ummi style:
  1. Gunakan sekawan(bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, kayu manis)
  2. Siapkan Bawang Rose
  3. Siapkan Bawang putih
  4. Siapkan Halia seinci
  5. Sediakan Ayam 1/4 ikut bahagian mana yang korang suka
  6. Sediakan Beras 4 pot(2 saiz tin susu)
  7. Ambil Air
  8. Gunakan Kunyit (optional) tak buh pun tak pa.. Untuk warna nasik tu
  9. Siapkan Garam
  10. Gunakan Perasa
  11. Sediakan pandan kalau ada
  12. Siapkan Minyak sapi

I love chicken rice a lot including Malay style chicken rice. Try resepi Nasi Ayam Chef Wan nih sebab terliur tengok tayangan amal kat dapur Nur ni. Cuma sosnya akak buat ikut citarasa tekak akak je. Nasi Ayam menjadi memang menjadi makanan kegemaran rakyat Malaysia sejak dahulu lagi.

Langkah-langkah menyiapkan Nasi ayam ummi style:
  1. Basuh beras Dan toskan
  2. Panaskan periuk nasi atas dapor dan masukkan minyak sapi
  3. Tumis 4 sekawan + bawang+ halia+daun pandan hingga naik bau
  4. Masukkan ayam yang telah dipotong kecil ke dalam periuk.. Tumis sekejap..
  5. Masukkan beras yang telah Di basuh tadi ke dalam periuk Dan gaul sebati
  6. Masukkan air seperti kuantiti air memasak nasi biasa. Untuk warna, masukkan kunyit sedikit
  7. Tambahan garam Dan perasa.. Masak sehingga mendidih..sesekali gaulkan nasi.. Jaga api ya.. Masak macam nasi biasa.. Kalau pakai periuk Karen, masak macam biasa setelah menumis semua bahan Dan setelah masukkan air.. Ummi takda periuk Karen.. Dah siap.. Boleh makan dengan sambal bilis atau sambal ayam.. Ni ummi makan dengan ayam masak merah.. Resepi nanti kongsi lagi..

Hidangan ini paling femes terutama majlis rumah terbuka. Hal ini disebabkan cara penyediaannya yang sangat mudah, simple dan versatile serta dapat memenuhi selera semua orang. Air (secukunya untuk masak nasi ) - kuantiti bergantung dengan beras. Hari ni ummi masak nasi briyani + daging kari (sebenarnya bukan kari - tak tau resepi apa, main campak-campak ajer apa yang ada dalam esbok) + acar mentah. Jalan Long Yunus Kota Bharu, Kelantan Malezya.

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan nasi ayam ummi style yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!